Enorme korting op subsidies patiëntenorganisaties een feit.

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

Enorme korting op subsidies patiëntenorganisaties een feit.

Bericht door Ed » 11 sep 2011 13:04

Bron: Vasculitis.nl

woensdag 29 juni 2011 heeft in de tweede kamer een zogenaamd "dertigledendebat" plaats gevonden over "de toekomst van de patiëntenorganisaties".

Het debat ging over het plan van minister Schippers om patiëntenorganisaties te korten op hun subsidie met maar liefst 40 tot 100 %. Een maatregel die de minister al op 1 juli 2011 gepubliceerd wilde zien in De Staatscourant, een opzet waarin ze inmiddels is geslaagd.

Voor de Wegener stichting betekent deze maatregel ongeveer een halvering van haar subsidie. Dat wil zeggen als we tenminste onmiddellijk de contributie verhogen van 22 naar minimaal 25 euro per jaar anders krijgen we helemaal niks meer!

Het debat richtte zich met name op het verzoek van alle leden van de oppositie om de maatregel in ieder geval over de zomer heen te tillen en partijen zo de kans te geven uitvoerig van gedachten te wisselen over mogelijke alternatieven. De minister week echter geen millimeter en werd daarbij gesteund door de tweede-kamerleden van de VVD, PVV en het CDA.

Er werden in het debat door de oppositiepartijen talrijke handreikingen gedaan om dit - zoals in het verleden meestal gebeurde - een onderwerp te laten zijn waarbij coalitie en oppositie samen optrekken in het belang van patiënten.

Deze handreikingen werden echter systematisch afgewezen en ook de door mevrouw Leijten van de SP ingediende en door alle overige oppositiepartijen ondertekende motie met een verzoek om uitstel werd door de minister ontraden en vervolgens door de tweede kamer verworpen.

Al met al een trieste gang van zaken als het gaat om het patiëntenbelang en om organisaties als de onze. Zo kwam er bijvoorbeeld geen antwoord op de - door Pia Dijkstra van D66 bij herhaling gestelde - hamvraag hoe de minister denkt dat een draconische maatregel als deze kan bijdragen aan de versterking van het patiëntenperspectief welke de minister voor ogen zegt te hebben. Het beleid dat de regering predikt en dat wat ze uitvoert ligt mijlenver uit elkaar.

Jetta Klijnsma, niet alleen voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maar zeker ook ervaringsdeskundige liet in dit debat herhaaldelijk weten van dit beleid en van deze gang van zaken uiterst verdrietig te worden. Voor ons als Wegener Stichting geldt precies hetzelfde.

U kunt het debat hier zelf nog eens bekijken en zo uw eigen mening verder vorm geven.
Het volledige debat duur 1 uur en 50 minuten maar u kunt ook direct naar de bijdrage van een bepaalde spreker gaan.

En hier kunt u (helaas) ook de in De Staatscourant van 1 juli 2011 bekijken.
Plaats reactie