Hogere premie door concurrentie apotheken

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

Hogere premie door concurrentie apotheken

Bericht door Ed » 23 mei 2011 17:27

ZEIST - Concurrentie tussen apotheken zal leiden tot een premiestijging van 15 euro per jaar voor elke verzekerde. Dat concludeert de Boston Consulting Group (BCG) in het onderzoek Prijsliberalisering in de farmaceutische zorg dat maandag is verschenen.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil volgend jaar vrije prijzen invoeren voor geneesmiddelen en farmaceutische zorg.

ZN is voorstander van liberalisering, maar kiest liever de weg van de geleidelijke invoering.

Volgens de BCG zijn apotheken in Nederland goed bereikbaar. Ruim 96 procent van de Nederlanders heeft een apotheek binnen een straal van 5 kilometer van zijn woonadres.

Concurreren op prijs is goed mogelijk als er voldoende aanbod is van apothekers. Dat is niet overal zo. Voor slechts 40 procent van de markt zijn er voldoende apotheken om met vrije prijzen te werken. Op het platteland is de consument vaak afhankelijk van één apotheek of een huisarts met apotheek.

Risico
Omdat in grote delen van het land concurrentie niet mogelijk is, is het risico op prijsstijgingen groot. De BCG gaat uit van een stijging van 5 procent per jaar voor kosten van geneesmiddelen en apothekerszorg.

''Na vijf jaar kan een onvoorwaardelijke invoering van liberalisering uitkomen op een kostenstijging van 170 tot 200 miljoen euro'', aldus het onderzoek.

Zorgen
Brancheorganisatie van de apothekers KNMP zegt zich zorgen te maken over de prijsstijgingen. ''Bekend is dat de vergrijzing de komende jaren vrijwel zeker zal leiden tot extra bijbetalingen voor de patiënten. Het kan niet zo zijn dat marktwerking tot nóg hogere prijzen leidt'', aldus de KNMP. De rekening voor marktwerking mag volgens de KNMP nooit bij de patiënt komen te liggen.

Zorgverzekeraars Nederland is eveneens bezorgd over de prijsstijgingen. Zo zou er in elk geval een maximumtarief moeten blijven gelden voor de kosten van geneesmiddelen.

Bron: ANP
Plaats reactie