zorgpremie 2012 gaat fors toenemen

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

zorgpremie 2012 gaat fors toenemen

Bericht door Ed » 23 feb 2011 23:57

De zorgpremie zal volgend naar verwachting met ruim € 60 toenemen. Nederlanders moeten gemiddeld zo’n € 1274 per jaar betalen voor hun ziektekostenverzekering in 2012.

Dat blijkt uit nog vertrouwelijke cijfers van het Centraal Planbureau die in het bezit zijn van het Financieele Dagblad.

De collectieve uitgaven voor de gezondheidszorg in Nederland stijgen dit én volgend jaar veel harder dan waar het kabinet rekening mee hield. De tegenvaller in de zorgkosten bedraagt dit jaar één miljard en volgend jaar zelfs anderhalf miljard euro.

Moeilijk te schatten
De kosten van de gezondheidszorg zijn het zorgenkind van het kabinet. Telkens blijken ramingen een onderschatting te zijn van de werkelijke uitgaven aan bijvoorbeeld ziekenhuiszorg en ouderenzorg. De kosten zijn moeilijk in de hand te houden.

Belangrijkste reden voor de oplopende rekening kosten is dat er meer behoefte blijkt aan zorg. Er wordt dus vooral meer zorg geleverd. Tegelijkertijd nemen ook de prijzen van medische behandelingen en verpleegzorg toe.

Steeds grotere collectieve last
De collectieve uitgaven stijgen volgens de CPB-berekeningen naar 10,2% van het bruto binnenlands product in 2012. Ter vergelijking; in het jaar 2000 bedroeg het aandeel van de collectieve zorguitgaven nog maar 6,3% van het totaal van wat in Nederland wordt verdiend.

Nederlanders betalen volgend jaar bijna tweemaal zoveel aan hun zorgpremie dan aan andere werknemerspremies – zoals de WW-premie. De zorgpremies komen uit op 5,9% van het bruto binnenlands product.

Krachtige groei
Terwijl het op het zorgfront tegen zit, heeft het kabinet wel flinke meevallers doordat de economische groei krachtiger is dan gedacht. Hierdoor hoeven er minder werkloosheidsuitkeringen uitgekeerd te worden en vloeien er meer belastinginkomsten de schatkist in.

Het overheidstekort pakt hierdoor dit jaar € 3 mrd lager uit. De meevallers kan het kabinet echter niet zomaar aanwenden om de tegenvallers in de zorg weg te werken. Dat staat haaks op de spelregels voor het begrotingsbeleid.

Bron: fdselections.nl
Plaats reactie