De symptomen van de Mexicaanse griep

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

De symptomen van de Mexicaanse griep

Bericht door Ed » 05 jan 2011 12:56

Wat zijn de symptomen van Mexicaanse griep?

De verschijnselen van de Mexicaanse griep lijken sterk op die van de gewone griep. Als je je grieperig voelt weet je dus niet of je de Mexicaanse griep hebt. Op zich is dat geen probleem, omdat volgens het RIVM ondanks enkele sterfgevallen de Mexicaanse griep vooralsnog niet gevaarlijker is dan de gewone seizoensgriep.

Het belangrijkste symptoom van de Mexicaanse griep is koorts, die meestal gepaard gaat met enkele van de andere verschijnselen:
* Koorts, hoger dan 38 graden
* Hoesten, niezen
* koude rillingen
* zere, droge keel
* loopneus
* spierpijn
* hoofdpijn
* vermoeidheid
* Soms: diarree.

De klachten verdwijnen meestal na 2 tot 7 dagen. Het hoesten kan wel langer aanhouden.
Door de griep kunnen al bestaande ziekten verergeren.
Een complicatie van de griep kan longontsteking zijn.

De kans op een longontsteking

In zeldzame gevallen krijgen gezonde mensen longontsteking als gevolg van de Mexicaanse griep. Mensen die al een ziekte hebben, kinderen jonger dan 2 jaar, vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap en mensen die jaarlijks een griepprik krijgen lopen een grotere kans op het krijgen van een complicatie, meestal in de vorm van een longontsteking.

Gezonde mensen die niet in een van de risicogroepen vallen en zich niet erg ziek voelen kunnen de griep gewoon thuis uitzieken. De huisarts zal geen test uitvoeren om te kijken om welk virus het gaat. Degenen in de risicogroepen en mensen die zich echt ziek voelen wordt aangeraden de huisarts te bellen. Ga niet meteen naar de huisarts toe, in een volle wachtkamer kun je andere mensen besmetten.

Hoe voorkom je verspreiding van het virus?

Als je de griep hebt: blijf thuis, drink voldoende en gebruik papieren zakdoekjes bij het snuiten en gooi die meteen weg. Was regelmatig je handen en wijs ook gezinsleden op het belang van het handenwassen. Vervang dagelijks de handdoeken. Let er op dat je kinderen vaak hun handen wassen, zeker als ze op school zijn geweest of van de sportclub thuiskomen.

Hoesten, niezen, handen wassen

Het griepvirus verspreidt zich door hoesten, niezen en praten. Kom indien mogelijk niet te dicht in de buurt van mensen met griepachtige verschijnselen. De virusdeeltjes reizen door de lucht en kunnen zo eenvoudig iemand anders besmetten. Maar het virus zit vaak ook op handen en dus ook op deurklinken en koffiekopjes en dergelijke. Zit je met besmette handen aan je mond, neus of ogen, dan krijg je het virus ook binnen. Heb je een goede weerstand, dan word je er waarschijnlijk niet ziek van, maar kun je wel drager zijn en weer anderen besmetten.
Daarom wijst het RIVM op het belang van goede hoest- en nieshygiëne en het regelmatig wassen van handen.

Bron: dokterdokter.nl
Plaats reactie