Patiëntenorganisaties willen haast met EPD

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

Patiëntenorganisaties willen haast met EPD

Bericht door Ed » 11 dec 2010 11:20

Er moet meer vaart komen in de invoering van e-health en in het bijzonder van het EPD. Die wens uitte de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) op haar eigen congres.

Veilig
NPCF-directeur Wilna Wind: “Onze bankzaken kunnen we al jaren veilig via internet regelen. Waarom is het voor de meeste patiënten nog steeds niet mogelijk om via internet hun eigen behandeling te sturen? Alle betrokken partijen moeten nu al het mogelijke doen om hier de komende tijd belangrijke stappen in te zetten.” Zij vindt dat ook zoiets simpels als huisartsenconsult via e-mail te langzaam op gang komt, terwijl daar veel kwaliteits- en kostenwinst zijn te behalen.

Portaal
De congresbezoekers onderschreven de wens van de NPCF een centrale site in te richten, een portaal waar patiënten met iedere aandoening terecht zouden kunnen. Via zo’n portaal zou de patiënt dan ook toegang moeten krijgen tot de informatie in zijn eigen dossier, naast informatie en elektronische wegen naar hulp en advies. Wind: “We praten al veel te lang over vernieuwingen op het gebied van e-health en er gebeurt te weinig. Dat kunnen we ons niet meer permitteren.”

Apotheken
Een snellere invoering van het EPD is ook een van de vijf wensen die NPCF samen met collega-organisatie CG-Raad naar minister Schipper van VWS heeft gestuurd, specifiek om de zorg van apotheken beter te maken. “De informatie-uitwisseling tussen ziekenhuis, huisarts, apotheek en patiënt moet beter. Mede door een elektronisch patiëntendossier waarin uiteraard privacy is geborgd. Het tempo waarin deze vernieuwing gestalte krijgt ligt te laag in Nederland”, aldus NPCF en CG-Raad in een gezamenlijke verklaring.

Stappenplan

Hoewel het ministerie van VWS onlangs meldde dat de aansluiting van zorgverleners op het Landelijk Schakelpunt (LSP) van het EPD voorspoedig verloopt, heeft het een stappenplan gepubliceerd, waarin VWS onder andere beschrijft hoe een instelling zich kan voorbereiden en hoe de ICT-systemen en de organisatie aangepast moeten worden. Inzage van patiënten in hun eigen gegevens is overigens een ander traject, waarin weinig voortgang is geboekt sinds voormalig minister Klink in september meldde dat die inzage vooralsnog niet op een veilige manier mogelijk is.

Bron: binnenlandsbestuur.nl
Plaats reactie