Goedkeuring van Rituximab als medicijn!

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

Goedkeuring van Rituximab als medicijn!

Bericht door Ed » 26 mar 2013 21:17

Er is uitstekend nieuws voor patiënten met GPA/Wegener of Microscopische PolyAngiitis (MPA)

De European Medicins Agency (EMA) heeft besloten tot goedkeuring van Rituximab als medicijn bij de behandeling van Granulomatose met PolyAngiitis (GPA/Wegener) en Microscopische PolyAngiitis (MPA).

Rituximab wordt op de markt gebracht door de firma Roche onder de merknaam MabThera. De zogenaamde Marketing Authorisation voor MabThera was al eerder verstrekt voor gebruik bij Non/Hodgkin´s lymphoma (NHL), Chronic Lymphocytic Leukaemia (CLL) en Reumatoid Arthritis.

Die authorisatie is dus nu uitgebreid met GPA en MPA.

Het definitieve besluit tot de goedkeuring moet komen van de Europese Commissie maar die volgt normaliter het advies van het EMA.

Dat formele advies luidt:
MabThera, in combination with glucocorticoids, is indicated for the induction of remission in adult patients with severe, active Granulomatosis with polyangiitis (Wegener´s)(GPA) and Microscopic plyangiitis (MPA).

Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling van vasculitis.

Het betekent overigens nog niet dat ziektekostenverzekeraars het medicijn nu al direct vergoeden. Daar is nog een formele uitspraak van de minister voor nodig die dat doet op basis van een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Een dergelijk positief advies zal nu echter niet lang meer op zich laten wachten. Wij zullen er ondertussen als stichting alles aan doen om dat proces te bespoedigen!

Bron: vasculitis.nl
Johan
Berichten: 4
Lid geworden op: 17 nov 2011 12:04

Re: Goedkeuring van Rituximab als medicijn!

Bericht door Johan » 12 jun 2013 13:17

Ja ben ik erg blij mee ! Maar voorlopig krijg ik het niet meer, omdat het te duur is. Vorig jaar heb ik in 6 maanden 2x een behandeling met MabThera ontvangen. Maar sinds 2013 heeft de directie van mijn ziekenhuis besloten dat dit niet meer mag voor middelen die niet op de lijst van dure geneesmiddelen staan.
En mag mijn specialist dit niet meer voorschrijven tenzij ik een erg zware uitbraak krijg zoals vorig jaar.

Daarom ben ik erg benieuwd of er nog ziekenhuizen zijn die wel off label MabThera voorschrijven en vergoeden voor GPA?
Ik baal stevig omdat ik weer een uitbraak heb en aan medicijnen moet waar ik meer ziek van ben en me zo belemmeren dan van de ziekte zelf lijkt het. De mate en ernst van bijwerkingen vind ik niet opwegen tegen het voordeel in vergelijking met MabThera. Waar MabThera in de cel markers 23 of 26 op de 'nul' stand zetten en zo de hyperactiviteit stoppen zonder toevoeging van dagelijkse chemische stoffen en die meer als het ware van buitenaf de cel groei stoppen en andere cellen slopen. De kracht van een biological. Terwijl MabThera gelijk werkte en amper bijwerkingen en 10 maanden je op een lage dosis prednison verder kon zonder alle andere middelen. Ik mag hopen dat die technologie verder wordt ontwikkeld en goedkoper zal worden.
Plaats reactie