Zieken en gehandicapten hardst getroffen

Hier vindt je gearchiveerde berichten terug.
Gebruikersavatar
Ed
Beheerder
Beheerder
Berichten: 106
Lid geworden op: 06 aug 2010 22:18
Contacteer:

Zieken en gehandicapten hardst getroffen

Bericht door Ed » 18 sep 2012 16:35

De verhoging van het eigen risico in 2013 treft chronisch zieken en gehandicapten het hardst. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad.

De stijging van het eigen risico leidt bij chronisch zieken en gehandicapten tot een koopkrachtverlies van gemiddeld 10 euro per maand. Tegen 5 euro per maand voor de gemiddelde Nederlander.

Bijstand
De verhoging van het eigen risico naar 350 euro treft chronisch zieken en gehandicapten met een bijstandsuitkering relatief het hardst. Zij hebben namelijk ook al te maken met een verlaging van hun uitkering. Voor een paar in de bijstand loopt het koopkrachtverlies in 2013 op tot -2%, te weten: 34 euro per maand.
Ook de alleenstaande Wajongers gaan er flink op achteruit: -1,5%, per maand is dat 19 euro.

Oudere chronisch zieken
Daarnaast worden ook chronisch zieken boven de 65 jaar flink getroffen. Mensen met een aanvullend pensioen tussen de 5.000 en 10.000 euro verliezen tussen de 1,2 en 3,2% aan koopkracht. Ouderen met aanvullende pensioenen worden in 2013 sowieso getroffen door een forse koopkrachtdaling, maar voor chronisch zieken is die nog hoger.

Verblijf ziekenhuis
Ook een aantal andere maatregelen van de lentecoalitie hebben forse koopkrachteffecten. Zoals invoering van liggeld. Een verblijf van drie weken in het ziekenhuis betekent een extra kostenpost van 157,50 euro. Voor iemand in de bijstand is dat een extra koopkrachtdaling van 1,2%.

Wajongers met vermogen
Groot koopkrachtverlies is er verder voor Wajongers met een eigen vermogen boven de 125 duizend euro. Zij gaan er ruim 10,2% op achteruit. Zij moeten veel meer aan eigen bijdragen gaan betalen voor verblijf in een AWBZ-instelling. Bovendien vervalt het recht op zorgtoeslag. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met een verstandelijke beperking voor wie de ouders geld opzij hebben gezet.

Reactie CG-Raad
De CG-Raad maakt zich zorgen dat de kosten voor veel chronisch zieken nog steeds oplopen. Het basispakket van de zorgverzekering wordt kleiner, het eigen risico stijgt en ondanks dat stijgt ook de ziektekostenpremie.
Angelique van Dam, directeur van de CG-Raad: “Dit kan zo niet doorgaan. Je kunt chronisch zieken en gehandicapten niet steeds meer geld vragen. Het wordt tijd dat de echte oorzaken van de kostenstijgingen in de zorg worden aangepakt.”

“De CG-Raad roept de Kamer op een aantal maatregelen uit het Lenteakkoord te verzachten, zoals invoering van liggeld en de verhoging van het eigen risico. Daarnaast willen we dat het komend kabinet een inkopmensafhankelijk maximum instelt voor alle betalingen die mensen kwijt zijn aan zorg en voorzieningen. Dat voorkomt dat de zorg onbetaalbaar wordt voor chronisch zieken en gehandicapten.”

Koopkrachtplaatjes
Hieronder volgen enkele voorbeelden van chronisch zieken en gehandicapten die onevenredig hard getroffen worden door de begrotingsmaatregelen. Het gaat in alle gevallen om mensen met hoge zorgkosten:
Alleenstaande bijstandsuitkering, 3 weken ziekenhuis: -2,5 %
(netto op jaarbasis -337,50 euro)
Paar bijstandsuitkering: -2,0%
(netto op jaarbasis -408 euro)
Alleenstaande Wajonger: -1,5%
(netto op jaarbasis -228 euro)
Alleenstaande 65+, aanvullend pensioen 5000 euro: -1,2%
(netto op jaarbasis -240 euro)
Echtpaar 65+, aanvullend pensioen 10.000 euro: -3,2%
(netto jaarbasis -876 euro)

Bron: cg-raad.nl
Plaats reactie